Een tegen eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen, Maar wat is eenzaamheid precies? En wat kun je doen? Lees het in dit artikel.

Eenzaam of alleen?
Alleen zijn en je eenzaam voelen zijn niet hetzelfde. Alleen zijn betekent dat je niemand om je heen hebt. Eenzaamheid gaat over bijvoorbeeld het gemis aan betekenisvolle relaties, gebrek aan een persoon om een persoonlijk of diepgaand gesprek mee te voeren en/of het gemis van iemand waarmee je gemeenschappelijke kenmerken kunt delen. Als iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement. We gaan eenzaamheid verder uitdiepen en beschrijven in de tekst hieronder.

Eenzaamheid
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Eenzaamheid is voor iedereen anders
Eenzaamheid is voor iedereen anders. Wat het is, hoe het voelt en wat het met je doet, verschilt per persoon. Het is vaak niet zichtbaar of iemand zich eenzaam voelt, en er wordt weinig over gepraat. Het kan voelen als eigen falen als je eenzaam bent. Daarom is het belangrijk om signalen van eenzaamheid te herkennen en bespreekbaar te maken.

Verschillende soorten eenzaamheid
Er zijn verschillende soorten eenzaamheid. Sociale eenzaamheid betekent dat je geen contacten hebt met mensen waarmee je gemeenschappelijke kenmerken deelt, zoals vrienden of collega’s. Emotionele eenzaamheid treedt op als je een hechte, intieme band mist met één andere persoon, meestal een levenspartner. Daarnaast zijn er ook andere vormen van eenzaamheid, zoals existentiële eenzaamheid, een gevoel van zinloosheid, en chronische eenzaamheid, die langdurig aanhoudt.

Je bent je eigen graadmeter
Eenzaamheid is iets dat je ervaart. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je jezelf eenzaam voelt. Jij bent je eigen graadmeter. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Kort gezegd, wanneer eenzaamheid je ongelukkig maakt of het je belemmert in je dagelijks functioneren.

Sociaal fundament
Sociale relaties met andere mensen zoals familieleden, vrienden en kennissen zijn belangrijke ‘hulpbronnen’ in het dagelijks leven. Ze vormen het ‘sociale fundament’ van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven. Een sterk sociaal netwerk kan ook een goede buffer zijn om je – bijvoorbeeld op latere leeftijd – niet eenzaam te gaan voelen.

Bron: www.eentegeneenzaamheid.nl/over-eenzaamheid/over-eenzaamheid/


Wat jij kunt doen

In alle dorpen van de Stichtse Vecht worden veel activiteiten aangeboden in de Dorpshuizen, Activiteitencentra ’s, kerken of andere (sport) ontmoetingsplekken. Of je nu graag creatief bezig bent, geniet van muziek, liever rustig een praatje maakt, of samen wilt eten: er is voor iedereen iets te doen. Ga mee wandelen of sporten, kom langs bij het Mama Lokaal of Jeugd-Punt, sluit aan bij creatieve activiteiten, of kom gewoon een kop koffie of thee drinken in een van de buurtkamers.

Heb je al gedacht aan vrijwilligerswerk? Je kan anderen helpen met jou talenten en je daardoor erg nuttig voelen. Je leert andere mensen kennen en het is gebleken dat vrijwilligerswerk goed is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Er is een digitaal platform met een vacaturebank, een talentenscan en allerlei informatie en ervaringsverhalen. Je kan je ook inschrijven voor de vrijwilligerspool. Ook is het mogelijk om een mooi initiatief op te starten. Kijk op www.vrijwilligersstichtsevecht.nl en neem contact op als je vragen hebt.


Liever een persoonlijk gesprek?

Je voelt je al een tijdje eenzaam en wilt hier iets mee doen om weer wat lekkerder in je vel te zitten. Maar hoe pak je dit aan en waar begin je? Je hebt het punt bereikt dat je wel wat hulp kunt gebruiken. De adviseurs van MOmenz kunnen jou hierbij helpen. Bijvoorbeeld door weer mensen te ontmoeten en zinvol bezig te zijn.

Neem contact op met het team van MOmenz. Zij helpen je graag verder.

Aanmelden persoonlijk gesprek


Heb je vragen neem contact op met:

Default Image

Wijzer in eigen huis | Adviseur | Wijzer in gezondheid | Welzijn op Recept

Daphne De Vette

Wijzer in eigen huis | Adviseur | Informatief huisbezoek | Welzijn op recept

Esther Versteeg

Wijzer in gezondheid | Adviseur welzijn & sport

Jacob Veldstra

Wijzer in gezondheid | Maatschappelijk makelaar | Buurtsportcoach

Leonie de Vries

Wijzer in gezondheid | Wijzer in Mantelzorgen | Adviseur

Marjolein Borlee

Wijzer in gezondheid | Adviseur | Welzijn op recept



Misschien ook interessant:


Wijzer in vrijwillige inzet

Samen maken we Gemeente Stichtse Vecht. Ons doel is om (potentiële) vrijwilligers en organisaties met elkaar te matchen. Maar ook om de onderliggende vraag bespreekbaar te maken. > Lees hier het laatste nieuws Vrijwilligers We helpen je graag bij het vinden van passend vrijwilligerswerk in de gemeente Stichtse Vecht. Vrijwilligerswerk dat aansluit bij jouw talenten, wensen […]

Lees verder »
To top