Wijzer in Nederland

Wijzer in Nederland biedt advies, begeleiding en ondersteuning bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Dit doen wij met behulp van onze vrijwilligers die worden ingezet op het gebied van taalondersteuning, hulp bij praktische en administratieve zaken en het wegwijs maken in de gemeente Stichtse Vecht. Dit doen we voor statushouders en Oekraïense vluchtelingen die zijn ingeschreven bij de gemeente Stichtse Vecht.

Weet je niet waar te beginnen? En heb je behoefte aan een adviesgesprek? Neem contact op!

Aanmelden adviesgesprek


Ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen

Binnen MOmenz is er een team begeleiders die de gemeente Stichtse Vecht ondersteunt bij de begeleiding van Oekraïense vluchtelingen. Dit geldt zowel voor Oekraïense vluchtelingen die bij particulieren verblijven als bij vluchtelingen in de gemeentelijke opvang.

> Meer informatie


Maatschappelijke begeleiding voor statushouders

Statushouders zijn vluchtelingen die na het doorlopen van de asielprocedure een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben gekregen. MOmenz begeleidt met behulp van vrijwilligers statushouders bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland vanaf het moment dat zij een woning aangeboden krijgen in gemeente Stichtse Vecht. Dit doen wij door het bieden van maatschappelijke begeleiding en taalondersteuning.

Onze vrijwilligers zijn het eerste aanspreekpunt voor statushouders over praktische, administratieve, sociale en culturele zaken. Zij wijzen statushouders de weg in de gemeente, begeleiden bij het inburgeringstraject, helpen met regelwerk en het vinden van een sociaal netwerk. Alles met het uiteindelijk doel dat statushouders zelfstandig en volwaardig kunnen participeren in onze samenleving.

> Meer informatie


Taalondersteuning

We bieden ook taalondersteuning aan in samenwerking met de Bibliotheek. Dit is in de vorm van:

  • Één-op-één taalcoaching
  • Spreektaalgroepen
  • Taalwandelgroepen
  • Taalcafé
  • Taal en bewegen (voor ouders en kinderen)

Afhankelijk van de doelgroep duurt het traject een jaar tot maximaal drie jaar. De nadruk ligt op oefenen met spreken, over het algemeen een keer per week. Vrijwillige taalcoaches zetten zich in om één keer in de week extra te oefenen met Nederlands.

> Meer informatie


Agenda wijzer in NL


Participatieverklaring

Als onderdeel van het 3-jarige inburgeringstraject moet de participatieverklaring worden afgelegd.
Dit verplichte onderdeel van de inburgering gaat in op de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Inburgeraars moeten zich hier in verdiepen en het leven in Nederland vergelijken met het land waar zij vandaan komen. Welke positieve en negatieve zaken zijn te benoemen over wonen in Nederland?

Moet je de participatieverklaring afleggen? Vul het contactformulier in.

Contactformulier participatieverklaring

 


Heb je vragen neem contact op met:

Agaath Veenstra

Wijzer in Nederland | Maatschappelijk makelaar | Oekraïne

Bente van Balen

Wijzer in Nederland | Maatschappelijk makelaar | Oekraïne

Madina Kholmatova

Wijzer in Nederland | Maatschappelijk makelaar | Oekraïne

Marianne van der Krans-Vlug

Wijzer in Nederland | Projectleider | Oekraïne

Cemile Uz

Wijzer in Nederland | Projectleider | Statushouders

Marloes Kollaard

Wijzer in Nederland | Projectleider | Statushouders

 
Rianne Vlooswijk

Wijzer in Nederland | Projectleider | Taalondersteuning


Vacature: Vrijwilliger begeleider of taalcoach!

Na een onrustige tijd is een warm welkom en bekend gezicht ontzettend waardevol voor statushouders.

Ben je geduldig, sociaal, geïnteresseerd in andere culturen en lijkt het je leuk om deze doelgroep te helpen met het vinden van hun weg in onze gemeente?

In een persoonlijk gesprek vertellen we je graag meer en kijken we wat het beste bij jou past.

Meld je aan als vrijwilliger


Anoniem (38)

De taal en het land zijn nieuw en ook alle Nederlandse gebruiken. Heel fijn dat ik aan iemand al mijn vragen kan stellen!


Misschien ook interessant:


Wereldvluchtelingendag

Jaarlijks wordt op 20 juni internationaal aandacht besteed aan Wereldvluchtelingendag. Op deze dag wordt wereldwijd op een positieve manier aandacht gevraagd voor vluchtelingen. Bij MOmenz werken we veel met vluchtelingen; […]

Lees verder »

Maatschappelijke begeleiding statushouders

Statushouders krijgen na het doorlopen van de asielprocedure een huis toegewezen in een Nederlandse gemeente. Voor hen begint hier de start van een nieuw leven in Nederland. Vanaf de dag […]

Lees verder »

Oekraïne

Netwerkorganisatie Oekraïne Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïense Vluchtelingen naar Stichtse Vecht gekomen. In eerste instantie zijn de vluchtelingen vooral door particulieren opgevangen. Sinds […]

Lees verder »

Oefenen met de Nederlandse taal

Taalhuis intake  Wil je Nederlands leren? Meld je dan aan via het aanmeldformulier of ga naar de Bibliotheek en vraag hulp aan een medewerker. Je wordt na aanmelding uitgenodigd voor […]

Lees verder »
To top