Oekraïne

Netwerkorganisatie Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïense Vluchtelingen naar Stichtse Vecht gekomen. In eerste instantie zijn de vluchtelingen vooral door particulieren opgevangen. Sinds enkele maanden zijn er binnen Stichtse Vecht meerdere locaties voor Gemeentelijke opvang mogelijk gemaakt (3 locaties in Maarssen en een locatie in Breukelen, Vreeland en Kockengen).

Voor de coördinatie en ondersteuning van alle activiteiten rondom de (tijdelijke) opvang van Oekraïense vluchtelingen is er, in opdracht van de gemeente, een maatschappelijke netwerkorganisatie gestart. Deze netwerkorganisatie is ondergebracht bij MOmenz.


Ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen en de gastgezinnen

De netwerkorganisatie biedt hulp en begeleiding aan zowel de Oekraïense vluchtelingen als de gastgezinnen die Oekraïners opvangen.
Dit krijgt vorm door het aanbieden van:

  • Spreekuren
  • Coördineren van spreektaallessen
  • Het oppakken van praktische vragen
  • Het wegwijs worden in de gemeente

Waar mogelijk worden wij ondersteund door vrijwilligers.

Tevens vervult de netwerkorganisatie een brugfunctie tussen bewoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en lokale initiatieven ten behoefte van de Oekraïense vluchtelingen.

Heb je vragen, signalen of wil je een initiatief met ons delen?

Mail ons


Spreekuur voor Oekraïense vluchtelingen

Ter ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Stichtse Vecht organiseert MOmenz twee keer per week een spreekuur. Het regelen van praktische zaken rondom werk, verzekeringen, zorg of financiën kan ingewikkeld zijn, helemaal als men de taal nog niet goed machtig is. Zowel Oekraïense vluchtelingen als gastgezinnen kunnen terecht met vragen op het spreekuur. De spreekuren vinden plaats op de Planetenbaan 16 in Maarssen.

Het spreekuur vindt wekelijks plaats:


Taalondersteuning

Voor de Oekraïense vluchtelingen hebben we een apart taaltraject van tien lessen. Deze lessen worden door vrijwilligers gegeven aan groepen van ongeveer tien personen. Je maakt hier een begin met het Nederlands spreken.

Heb je interesse in deze lessen?

Neem contact op

Je kunt zelf ook al aan de slag met Nederlands leren. Dit kan via deze site:

> www.bibliotheekavv.nl/oekraine


Blijf op de hoogte

Als netwerkorganisatie verzamelen we veel landelijke en lokale informatie gericht op Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Deze informatie verwerken we in onze nieuwsbrief.

Eerder verstuurde updates/nieuwsbrieven:

Inschrijven nieuwsbrief


Gift geven

Met de komst van de vele vluchtelingen uit Oekraïne naar onze gemeente zijn er talloze initiatieven ontstaan door inwoners om de vluchtelingen te ondersteunen/te helpen. Op allerlei wijzen willen inwoners een bijdrage leveren: sommigen heel praktisch door het bieden van onderdak, of het oppakken van vrijwilligerswerk, andere zijn nog zoekende hoe zij van betekenis kunnen zijn. In de gemeente Stichtse Vecht zijn er ondertussen verschillende initiatieven geweest om geld in te zamelen.

Als MOmenz willen wij inwoners de gelegenheid geven om geld te schenken aan lokale initiatieven. MOmenz is een stichting en heeft een ANBI status. Hierdoor zijn giften fiscaal te verwerken.


Heb je vragen neem contact op met:

Agaath Veenstra

Wijzer in Nederland | Maatschappelijk makelaar | Oekraïne

Marianne van der Krans-Vlug

Wijzer in Nederland | Projectleider | Oekraïne

Wendy Aukema

Wijzer in Nederland | Maatschappelijk makelaar | Oekraïne

Rianne Vlooswijk

Wijzer in Nederland | Projectleider | Taalondersteuning


Vacature: Help jij de Oekraïners in Stichtse Vecht?

Wil jij je iets doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne in onze gemeente? We hebben verschillende vrijwilligers functies. Zo kan je je inzetten als maatje, tolk/vertaler, helpen bij de taalspraak lessen of bij het spreekuur.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan gaan graag vrijblijvend met je in gesprek!

Meld je aan als vrijwilliger


Misschien ook interessant:


Wereldvluchtelingendag

Jaarlijks wordt op 20 juni internationaal aandacht besteed aan Wereldvluchtelingendag. Op deze dag wordt wereldwijd op een positieve manier aandacht gevraagd voor vluchtelingen. Bij MOmenz werken we veel met vluchtelingen; […]

Lees verder »

Maatschappelijke begeleiding statushouders

Statushouders krijgen na het doorlopen van de asielprocedure een huis toegewezen in een Nederlandse gemeente. Voor hen begint hier de start van een nieuw leven in Nederland. Vanaf de dag […]

Lees verder »

Wijzer in Nederland

Wijzer in Nederland biedt advies, begeleiding en ondersteuning bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Dit doen wij met behulp van onze vrijwilligers die worden ingezet op het […]

Lees verder »

Oefenen met de Nederlandse taal

Taalhuis intake  Wil je Nederlands leren? Meld je dan aan via het aanmeldformulier of ga naar de Bibliotheek en vraag hulp aan een medewerker. Je wordt na aanmelding uitgenodigd voor […]

Lees verder »
To top