Maatschappelijke begeleiding statushouders

Statushouders krijgen na het doorlopen van de asielprocedure een huis toegewezen in een Nederlandse gemeente. Voor hen begint hier de start van een nieuw leven in Nederland. Vanaf de dag dat zij de sleutel van hun huis krijgen, staan vrijwilligers van MOmenz hen bij.


Maatschappelijke begeleiding

De begeleiders zijn het eerste aanspreekpunt voor statushouders voor praktische, administratieve, sociale en culturele zaken. Zij wijzen statushouders de weg in de gemeente, begeleiden bij het inburgeringstraject, helpen met regelwerk en het vinden van een sociaal netwerk.

Alles in de begeleiding is er op gericht dat statushouders zelfstandig en volwaardig kunnen meedoen in onze maatschappij. Stap voor stap leren zij hun eigen geldzaken te regelen en contacten te onderhouden met instanties. De begeleiders ondersteunen waar nodig en stimuleren hen naast de inburgering te werken of vrijwilligerswerk te doen dat bij hen past.


Het vrijwilligerswerk

Als je nog niet zo goed Nederlands spreekt is het ontzettend lastig om jouw zaken te regelen met allerlei instanties. De rol die begeleiders vervullen is daarom ontzettend belangrijk voor statushouders. Ze bouwen een vertrouwensband op en helpen de statushouders hun weg te vinden.

 

Benieuwd wat maatschappelijke begeleiding precies inhoudt? Onze begeleiders vertellen het je graag!

 

 

 

 

 

Bekijk hieronder de ervaringsvideo van begeleider Co en Amjad en lees hier het ervaringsverhaal Co.

Anneline (links) “Het een verrijking van je kennis en vaardigheden, je komt in aanraking met andere culturen, het daagt je uit in je creativiteit bij het bedenken van oplossingen voor (complexe) situaties en… het is dankbaar werk”

Esther (midden): “Nieuwe bewoners wegwijs maken in je eigen gemeente en ze helpen een nieuwe start te maken, hoe leuk is dat? Ik krijg er gastvrijheid en een inkijkje in het leven van mensen met een totaal andere achtergrond voor terug. Een verrijking!”

Priscilla (rechts): “Mijn bijdrage als vrijwillig maatschappelijk begeleider kost mij nagenoeg weinig moeite maar heeft voor een ander zoveel betekenis. Daar word ik blij van!”

 

 

 

 

 


Participatieverklaring

Als onderdeel van het 3-jarige inburgeringstraject moet de participatieverklaring worden afgelegd.
Dit verplichte onderdeel van de inburgering gaat in op de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Inburgeraars moeten zich hier in verdiepen en het leven in Nederland vergelijken met het land waar zij vandaan komen. Welke positieve en negatieve zaken zijn te benoemen over wonen in Nederland?

Moet je de participatieverklaring afleggen? Vul het contactformulier in.

Contactformulier participatieverklaring


Heb je vragen neem contact op met:

Cemile Uz

Wijzer in Nederland | Projectleider | Statushouders

Marloes Kollaard

Wijzer in Nederland | Projectleider | Statushouders


Vacature: Vrijwilliger begeleider of taalcoach!

Na een onrustige tijd is een warm welkom en bekend gezicht ontzettend waardevol voor statushouders.

Ben je geduldig, sociaal, geïnteresseerd in andere culturen en lijkt het je leuk om deze doelgroep te helpen met het vinden van hun weg in onze gemeente?

In een persoonlijk gesprek vertellen we je graag meer en kijken we wat het beste bij jou past.

Meld je aan als vrijwilliger


Anoniem (47)

Onze begeleider stond al op ons te wachten in ons nieuwe huis. Vanaf deze eerste ontmoeting voelde het contact vertrouwd, als met een familielid.


Misschien ook interessant:


Wereldvluchtelingendag

Jaarlijks wordt op 20 juni internationaal aandacht besteed aan Wereldvluchtelingendag. Op deze dag wordt wereldwijd op een positieve manier aandacht gevraagd voor vluchtelingen. Bij MOmenz werken we veel met vluchtelingen; […]

Lees verder »

Oekraïne

Netwerkorganisatie Oekraïne Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïense Vluchtelingen naar Stichtse Vecht gekomen. In eerste instantie zijn de vluchtelingen vooral door particulieren opgevangen. Sinds […]

Lees verder »

Wijzer in Nederland

Wijzer in Nederland biedt advies, begeleiding en ondersteuning bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Dit doen wij met behulp van onze vrijwilligers die worden ingezet op het […]

Lees verder »

Oefenen met de Nederlandse taal

Taalhuis intake  Wil je Nederlands leren? Meld je dan aan via het aanmeldformulier of ga naar de Bibliotheek en vraag hulp aan een medewerker. Je wordt na aanmelding uitgenodigd voor […]

Lees verder »
To top