Maatschappelijke begeleiding statushouders

Statushouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen en een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben. Zij krijgen een woning toegewezen in een Nederlandse gemeente en bouwen een nieuw leven op. MOmenz begeleidt met behulp van vrijwilligers statushouders hierbij, vanaf de eerste dag dat zij in de gemeente Stichtse Vecht zijn.


Maatschappelijke begeleiding

Statushouders worden door de vrijwilligers van MOmenz voor een periode van 2 jaar begeleid. Onze begeleiders zijn het eerste aanspreekpunt voor statushouders voor praktische, administratieve, sociale en culturele zaken. Zij wijzen statushouders de weg in de gemeente, begeleiden bij het inburgeringstraject, helpen met regelwerk en het vinden van een sociaal netwerk. Alles met het uiteindelijk doel dat statushouders zelfstandig en volwaardig kunnen participeren in Stichtse Vecht.

Benieuwd wat maatschappelijke begeleiding precies inhoudt?

Lees hier het ervaringsverhaal van begeleider Co.


Benieuwd wat maatschappelijke begeleiding precies inhoudt? Bekijk hieronder de ervaringsvideo van Co en Amjad.


Spreekuur voor statushouders

Tijdens de begeleiding leren statushouders steeds meer zaken zelf te regelen. Soms zijn er nog administratieve zaken waar mensen hulp bij kunnen gebruiken. Daarom organiseert MOmenz een wekelijks spreekuur waar statushouders terecht kunnen met hun administratieve vragen.

Het spreekuur vindt wekelijks plaats:

Aanmelden spreekuur


Participatieverklaring

Als onderdeel van het 3-jarige inburgeringstraject moet de participatieverklaring worden afgelegd.
Dit verplichte onderdeel van de inburgering gaat in op de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Inburgeraars moeten zich hier in verdiepen en het leven in Nederland vergelijken met het land waar zij vandaan komen. Welke positieve en negatieve zaken zijn te benoemen over wonen in Nederland?

Moet je de participatieverklaring afleggen? Vul het contactformulier in.

Contactformulier participatieverklaring


 

Heb je vragen neem contact op met:

Marloes Kollaard

Wijzer in Nederland | Projectleider | Statushouders


Vacature: Vrijwilliger begeleider of taalcoach!

Na een onrustige tijd is een warm welkom en bekend gezicht ontzettend waardevol voor statushouders.

Ben je geduldig, sociaal, geïnteresseerd in andere culturen en lijkt het je leuk om deze doelgroep te helpen met het vinden van hun weg in onze gemeente?

In een persoonlijk gesprek vertellen we je graag meer en kijken we wat het beste bij jou past.

Meld je aan als vrijwilliger


Anoniem (47)

Onze begeleider stond al op ons te wachten in ons nieuwe huis. Vanaf deze eerste ontmoeting voelde het contact vertrouwd, als met een familielid.


Misschien ook interessant:


Oekraïne

Netwerkorganisatie Oekraïne Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïense Vluchtelingen naar Stichtse Vecht gekomen. In eerste instantie zijn de vluchtelingen vooral door particulieren opgevangen. Sinds […]

Lees verder »

Wijzer in Nederland

Wijzer in Nederland biedt advies, begeleiding en ondersteuning bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Dit doen wij met behulp van onze vrijwilligers die worden ingezet op het […]

Lees verder »

Oefenen met de Nederlandse taal

Taalhuis intake  Wil je Nederlands leren? Meld je dan aan via het aanmeldformulier of ga naar de Bibliotheek en vraag hulp aan een medewerker. Je wordt na aanmelding uitgenodigd voor […]

Lees verder »
To top