Statushouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen en een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben. Zij krijgen een woning toegewezen in een Nederlandse gemeente en bouwen een nieuw leven op. MOmenz begeleidt met behulp van vrijwilligers statushouders hierbij, vanaf de eerste dag dat zij in de gemeente Stichtse Vecht zijn.
Maatschappelijke begeleiding
Statushouders worden door de vrijwilligers van MOmenz voor een periode van 2 jaar begeleid. Onze begeleiders zijn het eerste aanspreekpunt voor statushouders voor praktische, administratieve, sociale en culturele zaken. Zij wijzen statushouders de weg in de gemeente, begeleiden bij het inburgeringstraject, helpen met regelwerk en het vinden van een sociaal netwerk. Alles met het uiteindelijk doel dat statushouders zelfstandig en volwaardig kunnen participeren in Stichtse Vecht.
Benieuwd wat maatschappelijke begeleiding precies inhoudt?
> Lees hier het ervaringsverhaal van begeleider Co.
Spreekuur voor statushouders
Tijdens de begeleiding leren statushouders steeds meer zaken zelf te regelen. Soms zijn er nog administratieve zaken waar mensen hulp bij kunnen gebruiken. Daarom organiseert MOmenz een wekelijks spreekuur waar statushouders terecht kunnen met hun administratieve vragen.
Het spreekuur vindt wekelijks plaats:
- Woensdag : 13.00 – 16.00 uur | Vondelstraat 51 in Maarssen.
Participatieverklaring
Als onderdeel van het 3-jarige inburgeringstraject moet de participatieverklaring worden afgelegd.
Dit verplichte onderdeel van de inburgering gaat in op de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Inburgeraars moeten zich hier in verdiepen en het leven in Nederland vergelijken met het land waar zij vandaan komen. Welke positieve en negatieve zaken zijn te benoemen over wonen in Nederland?
Moet je de participatieverklaring afleggen? Vul het contactformulier in.
Contactformulier participatieverklaring