Wereldvluchtelingendag

Jaarlijks wordt op 20 juni internationaal aandacht besteed aan Wereldvluchtelingendag. Op deze dag wordt wereldwijd op een positieve manier aandacht gevraagd voor vluchtelingen.

Bij MOmenz werken we veel met vluchtelingen; Oekraïense vluchtelingen worden ondersteund door professionals en vrijwilligers van MOmenz, vrijwillige taalcoaches zetten zich in om vluchtelingen uit allerlei landen te helpen met Nederlands spreken. Daarnaast zet een team vrijwillige begeleiders zich in om statushouders (zo worden vluchtelingen genoemd nadat ze een vluchtelingenstatus hebben gekregen) te ondersteunen bij het opbouwen van hun nieuwe leven in de gemeente Stichtse Vecht. Er komt veel af op statushouders op het moment dat zij de sleutel van hun eigen woning krijgen; zij zijn onbekend met Nederlandse gebruiken en het is erg moeilijk om zaken met instanties te regelen als je (nog) niet goed Nederlands spreekt.

De begeleiders staan hen bij en helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk in de buurt. Alles met als doel dat de statushouders zo goed mogelijk zelfstandig kan meedoen in de Nederlandse samenleving. Stap voor stap leren statushouders zelf zaken te regelen en integreren zij in Nederland.

Onze vrijwilligers vertellen graag waarom ze zich inzetten voor vluchtelingen:

Anneline (links) “Het is een verrijking van je kennis en vaardigheden, je komt in aanraking met andere culturen, het daagt je uit in je creativiteit bij het bedenken van oplossingen voor (complexe) situaties en… het is dankbaar werk”

Esther (midden): “Nieuwe bewoners wegwijs maken in je eigen gemeente en ze helpen een nieuwe start te maken, hoe leuk is dat? Ik krijg er gastvrijheid en een inkijkje in het leven van mensen met een totaal andere achtergrond voor terug. Een verrijking!”

Priscilla (rechts): “Mijn bijdrage als vrijwillig maatschappelijk begeleider kost mij nagenoeg weinig moeite maar heeft voor een ander zoveel betekenis. Daar word ik blij van!”

 

Benieuwd wat het voor iemand kan betekenen? Bekijk hieronder de ervaringsvideo van begeleider Co en Amjad en lees hier het ervaringsverhaal Co.Misschien ook interessant:


Maatschappelijke begeleiding statushouders

Statushouders krijgen na het doorlopen van de asielprocedure een huis toegewezen in een Nederlandse gemeente. Voor hen begint hier de start van een nieuw leven in Nederland. Vanaf de dag […]

Lees verder »

Oekraïne

Netwerkorganisatie Oekraïne Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïense Vluchtelingen naar Stichtse Vecht gekomen. In eerste instantie zijn de vluchtelingen vooral door particulieren opgevangen. Sinds […]

Lees verder »

Wijzer in Nederland

Wijzer in Nederland biedt advies, begeleiding en ondersteuning bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Dit doen wij met behulp van onze vrijwilligers die worden ingezet op het […]

Lees verder »

Oefenen met de Nederlandse taal

Taalhuis intake  Wil je Nederlands leren? Meld je dan aan via het aanmeldformulier of ga naar de Bibliotheek en vraag hulp aan een medewerker. Je wordt na aanmelding uitgenodigd voor […]

Lees verder »
To top