Ervaringsverhaal begeleider Co

Ali en Anna komen uit Iran en wonen nu ruim vier jaar in de gemeente Stichtse Vecht. Vader Ali vluchtte om politieke redenen en vroeg asiel aan in Nederland. Na 2 jaar wachten en onzekerheid kreeg hij zijn verblijfsstatus. Zijn vrouw Anna, zoon Ahmad (24) en twee dochters konden eindelijk naar Nederland komen.

Co was als maatschappelijk begeleider het eerste aanspreekpunt voor de familie. Tijdens de eerste 1,5 jaar heeft hij hen geholpen met het regelen van allerlei praktische en administratieve zaken. De familie is hem daar heel dankbaar voor. “Zeker in de eerste periode was het heel erg fijn dat Co ons kon helpen met alle post en administratieve zaken. Hij staat altijd voor ons klaar. Intussen kunnen we veel zelf en stellen we hem soms nog een vraag. We vinden het nu vooral heel gezellig als hij op bezoek komt”.


Elkaars cultuur leren kennen
De familie is heel blij met hun huis en de plek waar ze wonen. Anna vertelt: “Wij wonen hier fijn en ik vind het heerlijk om in mijn tuin met de bloemen en planten bezig te zijnDaarnaast vind ik het leuk om onder de mensen te zijn. Ik heb regelmatig contact met de buren heb mijn eigen kookgroep opgericht in de buurt”.

De familie is intussen helemaal gewend aan hun leven in Nederland. Zeker voor Ali is het erg bijzonder om in een land te wonen waar je kunt zeggen en denken wat je wilt. “We zijn hier veilig en gelukkig, maar natuurlijk missen we onze familie erg”. Het was voor hen niet moeilijk om te wennen aan Nederland, zij zijn gewend zich aan te passen. Co leert bij de familie over Iraanse gewoonten. “Het is bijvoorbeeld normaal dat als er eten op tafel staat, gasten dat zelf pakken. Nederlanders wachten altijd totdat iemand iets op hun bordje schept” lacht Co terwijl hij een gebakje pakt.

 

Oefenen met het Nederlands
De Nederlandse taal is nog lastig voor het gezin. Anna oefent wekelijks met een taalmaatje. “Dat vind ik heel fijn en mijn Nederlands wordt steeds beter. Ik begrijp alles, maar mezelf uitdrukken vind ik lastig”. Co vindt het moeilijk dat de familie vanwege de taal weinig kans krijgt op de arbeidsmarkt. “Ahmad was in Iran net begonnen met een IT-studie. Hij heeft nu gelukkig werk en oefent in de avonduren zijn Nederlands en Engels. Hij wil zich verder ontwikkelen in de IT-sector en in de toekomst een baan vinden die beter bij hem past”. Ali wil graag aan de slag als schilder en stukadoor, maar ook voor hem is het lastig een betaalde baan te vinden vanwege de taal.

De familie wil ontzettend graag alles zelf wil leren en zelf wil doen. “Het zijn mensen die de situatie nemen zoals het is en er gewoon het beste van maken. Ze willen zich graag ontwikkelen en hun nieuwe leven in Nederland verder opbouwen. Dat zie je overal in terug. In hun huis, sociale contacten, maar voornamelijk in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is prachtig om te zien en het mooie aan mijn werk als maatschappelijk begeleider”.

Help je graag mensen en lijkt het je interessant om mensen te begeleiden bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland? Neem contact op met Marloes Kollaard


Heb je vragen neem contact op met:

Josquin Wolfkamp

Wijzer in Nederland | Projectleider | Statushouders

Marloes Kollaard

Wijzer in Nederland | Projectleider | Statushouders

 

To top