LEKKER IN JE VEL

Kom op zaterdag 23 maart naar de gezondste beurs van Stichtse Vecht. Een beurs waarbij je je mag laten inspireren voor jouw gezondheid en/of die van je gezin.

 

Bestel hier je gratis ticket(s)


Ga direct naar:

> Sprekers
> Workshops
> Gezondheidsplein
> Praktische informatie
> Bereikbaarheid
> Ticket(s) bestellen


Sprekers

Ontmoet sprekers op het gebied van een gezonde leefstijl en laat je prikkelen om dingen anders te doen.

Spreker: Jaap Jongbloed | Gezond Lang Leven met Jaap Jongbloed

14.45 uur | ruimte: gezondheidsplein

Wie wil zich niet fit, gezond en energiek voelen? En wat is er nodig voor een gezond lang leven? Jaap Jongbloed geeft je antwoorden! Bewegen en voeding staan centraal. Maar ook vragen als: hoe houd je je brein zo lang mogelijk fit? Wat doe je om stress tegen te gaan? Hoe zorg je voor een gezonde nachtrust? En hoe blijf je energiek in je werk?
Bezoekers worden ook uitgenodigd hun eigen vragen in te brengen. Jaap zal dan proberen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Jaap Jongbloed is bekend van programma’s als Opsporing Verzocht, Jongbloed en Joosten, Opgelicht?!, het Mooiste Meisje van de klas en onlangs nog Het Perfecte Plaatje.

Al geruime tijd combineert Jaap zijn jarenlange journalistieke ervaring met zijn persoonlijke belangstelling voor een gezonde leefstijl. Deze interesse komt voort uit zijn liefde voor sport: als tennisser, basketballer en sinds enige tijd als fanatiek kickbokser.

 

Spreker: Hanneke van de Pol en Freya Flach | Zeg JA Bij dementie

13.45 uur | ruimte: gezondheidsplein

De enige manier om contact te maken met mensen met dementie is door aan te sluiten bij hún belevingswereld. Door hun haperende brein kunnen zij dat immers niet meer doen bij die van ons. En ja, dementie is een ziekte waardoor mensen dingen niet meer weten of kunnen. Maar wist je dat iemand met dementie zo’n 80% van de dag gecorrigeerd wordt? “Nee, meneer Jansen, dat mag niet”. “Nee, mevrouw Pieterse, uw man is overleden.” Door onze voortdurende focus op wat klopt en wat niet, worden mensen echter onzeker, verdrietig en soms opstandig.

Hanneke van de Pol en Freya Flach ontwikkelden de SPEELS-methode. Deze methode is ontwikkeld op basis van hun ervaring in het omgaan met mensen met een haperend brein, en technieken uit het improvisatietheater. Zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers, die werken volgens deze methode ervaren minder werkdruk en meer zorgplezier. SPEELS is gebaseerd op wat iemand nog wél wil en wél kan. En daarvoor moet je zowel contact maken als in contact blijven met die persoon. Ben jij ook benieuwd wat er nog wèl kan? Kom dan zeker naar deze interactieve lezing vol praktische voorbeelden en een vleugje humor.

 

Spreker: Jeannette Rijks | Eenzaamheid? Dat pakken we samen aan!

15.30 uur | ruimte: gezondheidsplein

Iedereen heeft het tegenwoordig over eenzaamheid. Maar hebben we het over hetzelfde? Wat is eenzaamheid eigenlijk? En klopt het dat 52% van de Nederlanders zich eenzaam voelt? In deze presentatie prikt eenzaamheidexpert Jeannette Rijks van Faktor5 een paar populaire mythes door. Ze laat zien wat eenzaamheid is, hoe groot het probleem is en vooral wat je eraan kan doen. Eenzaamheid raakt ons allemaal. Het is echt een groot, maar vooral een ingewikkeld probleem. Daarom is het slim te weten wat er aan de hand is.
Eenzaamheid aanpakken moet, maar het lukt alleen goed als je het samen doet.

 

 

 

Spreker: Natasja Verhoogt | Inspiratie opgedaan op Lekker in je vel! En nu?

16.30 uur | ruimte: gezondheidsplein

Toen de moeder van Natasja op 55-jarige leeftijd de diagnose dementie kreeg, verdiepte Natasja zich in de wondere wereld van het brein. Niet alleen om de ziekte van haar moeder beter te leren kennen. Maar ook om te leren hoe zij haar hersenen zo gezond mogelijk kan houden. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat Natasja haar leefstijl compleet omgooide. Niet van de één op andere dag en ook niet alles tegelijk. Stap voor stap en herhalen totdat het een gewoonte werd.

Dit en nog meer praktische tips deelt Natasja met jou tijdens de afsluiter van Lekker in je vel. Want je hebt onwijs veel inspiratie opgedaan, maar hoe pas je het toe in jouw eigen leven? Ontdek wat een grasveld met jouw hersenen te maken heeft. En waarom jouw omgeving van invloed is op de keuzes die jij maakt.

 

 

 

 


Workshops | Kennisdelers

Kom tijdens de Lekker in je vel beurs naar één van onze kennisdelers. Laat je inspireren, ontmoet anderen en krijg praktische handvatten voor jouw vragen.

Gezond & wel

Kennisdeler: De taal van jouw lichaam | 13.00 uur 

Wat zijn jouw (fysieke) klachten? Door middel van deze korte interactieve lezing krijg je handvatten om de taal van jouw lichaam te begrijpen. Wat is herstel? Waarom heb je regelmatig last van jouw rug? Koorts op vakantie, hoe komt dat? Inzicht en doorvoelen kan een directe verandering geven in jouw systeem. Je bewustzijn groeit en hiermee kan je nieuwe keuzes maken en doorbreek je je eigen (overlevings) patronen.

Op een motiverende praktische manier begeleidt Bianca Treur, Holistisch Coach en Fysiotherapeut bij NGC Maarssen je heel graag in jouw eigen verhaal van jouw lichaam!

 

 

 

Kennisdeler: Horrormonen? | 14.00 uur

Voor de meeste vrouwen begint vanaf hun 40e een periode waarin een verandering in de hormoonhuishouding plaatsvindt.  Dit kan gepaard gaan met vervelende symptomen als prikkelbaarheid, minder energie en nachtelijk zweten. Anja Winther is leefstijlcoach en gespecialiseerd in coaching op voeding, overgangsklachten en lekker in je vel zitten. Mede door haar eigen ervaringen op dit gebied  is zij op onderzoek gegaan naar wat er helpt om deze periode zo goed mogelijk door te komen:
Deze wijsheden deelt ze graag met jou tijdens deze korte kennisdeler. Wat komt er aan bod?
– voeding: wat kun je beter wel en niet eten?
– fysieke schoonmaak – detox
– supplementen – welke kun je goed gebruiken?
– bewegen – maak het haalbaar
– mindfulness – hoe leven in het moment een gunstige invloed heeft op je stress systeem
– oude shit opruimen – bij uitstek een goede tijd hiervoor!

Op een veilige manier en met een grote dosis nuchterheid en humor geeft Anja Winther je tips en tricks zodat je veilig aan de overkant kunt komen.

Kennisdeler: Laat je niet foppen in de supermarkt | 14.00 uur

Lastig hè, al die keuzes?  Wat draagt bij aan gezondheid, aan jouw energielevel. Wat brengt je juist verder uit balans, zorgt voor vermoeidheid, chagrijnigheid of zelfs ziekte? Ga mee op voedingsreis door de supermarkt. Wat gooi je in je mandje voor echte energie? Boodschappencoach/voedingsdeskundige Muriël van Wijk, van NGC Maarssen, neemt je mee op  een mini boodschappen expeditie.

 

 

 

 

 

Kennisdeler: Slaapverwekkend! | 15.00 uur

Moeilijk in slaap komen, elk uur de cijfers op de klok zien of niet goed kunnen doorslapen. Allemaal varianten van slapeloosheid. Ruim 1 op de 5 volwassenen ervaart slaapproblemen. Lange tijd niet goed slapen kan weer leiden tot andere klachten. We hebben allemaal wel eens een onrustige nacht. Of we liggen wakker mét of zonder duidelijke oorzaak. Wanneer dit vaker voorkomt of lang blijft aanhouden kan het overgaan in slapeloosheid. Slapeloosheid betekent dat je te weinig slaapt of dat de kwaliteit van de slaap niet voldoende is en dat je hier overdag last van hebt in het dagelijks functioneren.

In deze bijeenkomst vertelt slaapoefentherapeut Saskia Lamers je alles wat je moet weten over slapeloosheid en wat jij daaraan kunt doen, zodat je weer beter slaapt.

 

 

 

 

Kennisdeler: Het belang van een sterk netwerk | 15.00 uur

Netwerken is het opbouwen en onderhouden van de juiste contacten, zodat je mensen om je heen hebt met wie je leuke dingen kunt doen,  bij wie je je verhaal kwijt kan en op wie je terug kunt vallen als je hulp nodig hebt.
in deze kennisdeler gaan we jouw sociaal kapitaal in kaart brengen en ontdekken welke stappen je zou kunnen nemen om je netwerk te vergroten. Deze kennisdeler word je aangeboden door de specialisten op dit gebied vanuit MOmenz.

 

 

 

 

 

Vitaal & fit

Workshop: Aging Backwards Essentrics | 16.00 uur

Tijdens de overgang neemt het hormoon oestrogeen af en dit zorgt voor een minder souplesse (soepel bewegen) in je lijf. Naarmate we ouder worden is het dus extra belangrijk om met liefde en respect voor het lijf te bewegen, zowel tijdens als na de overgang. Claudia van Berkel, van NGC Maarssen, is essentrics trainer. Deze les is speciaal bedoeld voor de 60+ vrouw. Kom ook en maak kennis met wat essentrics voor je kan betekenen.

 

 

 

 

 

Gelukkig gezin en relaties

Kennisdeler: Hoe herken je hoogsensitiviteit? | 13.00 uur

Er leven helaas veel onwaarheden over hoogsensitiviteit en het wordt vaak negatief bestempeld. En wist je dat er meerdere vormen zijn? Het is daarom niet altijd goed zichtbaar. Voor je kind en voor jou als ouders is het belangrijk en fijn om te weten of je kind hoogsensitief is. Niet om een label te plakken, maar om je kind te kunnen begeleiden in de minder mooie maar zeer zeker ook de mooie kanten van hoogsensitiviteit! Een positieve ondersteuning en kijk geeft hen zelfvertrouwen en weerbaarheid. Een negatieve vergroot hun kwetsbaarheid en afwijzingsgevoeligheid: angst om er niet bij te horen en/of om het niet goed te doen. Je bent dan bang om afgewezen te worden.

Nadat Chantal in 2019 tot de ontdekking kwam dat ze een hoogsensitieve sensatiezoeker was, vielen voor haar de puzzelstukjes eindelijk in elkaar. Sindsdien is het haar missie om mensen, die last ervaren van hun hoogsensitiviteit, hiermee te helpen. Ze deed onderzoek, schreef er een boek over, volgde een trainersopleiding en startte haar eigen trainingsbureau Veldt. Tijdens deze kennisdeler vertelt Chantal, van Ouders Lokaal en Veldt Training, je meer over de kenmerken en vormen van hoogsensitiviteit.

 

 

Kennisdeler: Jongeren en sociale media | 16.00 uur

Je puber zit thuis urenlang op zijn of haar smartphone, hoofd constant naar beneden gericht en oren lijken uitgeschakeld.
Je maakt je zorgen als ouder. “Is dit wel gezond?” vraag je je af. Tijdens deze kennisdeler, verzorgd door Jeugd-Punt, word je meegenomen in de kansen en uitdagingen rondom social media en krijg je praktische tips en tricks hoe je je kind hierin het beste kunt begeleiden.

 

 

 

 

 


Programma | Bibliotheek

Tijdens de Lekker in je vel beurs heeft De bibliotheek ook een leerzaam en inspirerend programma klaar staan.

Workshop: Gezondheidsapp; iets voor jou? | 15.00 – 16.30 uur (1e etage bij de trap)
Er zijn duizenden apps die beweren je gezondheid te bevordering. Maar hoe kies je een goede app? In de Bibliotheek wijzen we je de weg naar een website van de GGD, en helpen we je eventueel met het downloaden, aanmaken van account. Specifiek aandacht voor deze gratis apps:
–              Ik fiets
–              Ommetje lopen
–              VGZ mindfulness coach
–              GGD reist mee
–              Pollennieuws
–              Mijnbreincoach
–              Kies ik gezond ?
–              Mijn eetmeter
–              Moet ik naar de dokter?
–              Mantelzorger

In gesprek met: Centrum voor Levensvragen | 14.00-14.30 en 15.30-16.00 uur (spreekcabine op de begane grond)

Doe je mee met een zinvol gesprek in een kleine groep?
14.00- 14.30u. Gesprek over verwondering met Corinne Groenendijk van het Centrum voor Levensvragen
15.30-16.00u. Gesprek over wat geeft je leven zin? Met Ellen Loomans van het Centrum voor Levensvragen.

‘Levend boek’ over eenzaamheid | 13.00 – 15.00 uur (begane grond bij de leestafel)

Heb je vragen over eenzaamheid en verbinding? Of wil je iets delen? Ga in gesprek met een inwoner die je zelf niet zo snel zou spreken.
Miranda Roijakkers, groeimanager en eenzaamheidexpert, is aanwezig om vragen te beantwoorden en naar je te luisteren.

 Digitale zorg; regel zorg en gezondheid via internet | 14.00 – 14.15 uur & 15.00  – 15.15 uur (1e etage bij de leestafel)
Waar vind ik informatie over een medicijn? Ik heb een kwaaltje; waar vind ik betrouwbare informatie? Hoe sta ik vermeld in het Donorregister? Mijn huisarts werkt met een portaal. Wat is dat, hoe werkt dat?

De Bibliotheek gaat hier in de toekomst cursussen of workshops in geven. Laat je alvast informeren.

Loop je ook hier nog even langs?

Inspiratie, boeken en tijdschriften over gezond leven | 1e verdieping “gezond eten”
De Bibliotheek heeft een grote collectie. Een deel is zichtbaar op twee displays in de Bibliotheek. Bekijk de boeken en tijdschriften over gezondheid, gezond leven of gezond koken. Denk ook eens aan e- books.
Iedereen kan in de Bibliotheek boeken en tijdschriften inzien. Om te lenen moet je wel lid zijn van de Bibliotheek.

Vitaal worden of blijven? Volg een online cursus! | doorlopend (beneden bij ronde tafel)
De Bibliotheek heeft ook een mooie collectie aan zogenaamde ‘Good Habitz’ cursussen: Bibliotheekleden hebben toegang tot een groot aantal online cursussen.

‘Alles op tafel” | doorlopend (Boven, afdeling jeugd)
Laagdrempelig en spelenderwijs in gesprek over Positieve Gezondheid… laat je verrassen! En doe mee met dit gezelschapsspel.

“Ik regel zelf mijn dingen op de computer” | doorlopend (beneden bij ronde tafel)
Steeds meer zaken regel je via Internet. Veel mensen hebben geen computer, of weten niet hoe het internet werkt. In de Bibliotheek kun je computers gebruiken, en je kunt er leren hoe internet werkt. Laat je informeren, of ga meteen zelf aan de slag met een oefenprogramma.


Het gezondheidsplein

Op het gezondheidsplein vind je verschillende stands (met o.a. lokale organisaties) die jou iets te bieden hebben op het gebied van jouw gezondheid en leefstijl.
Vind betrouwbare, no-nonsens informatie, doe de test en vul met een expert het positieve gezondheid spinnenweb in.

Bekijk waar in jouw leven je nu al praktische stappen kunt zetten. Wat helpt jou om je gezond en gelukkig te voelen?

Wie vind je o.a. op het gezondheidsplein?


Praktische informatie

Zaterdag 23 MAART 2024

12.00 – 17.00 uur

MFA Safari in Maarssenbroek, eerste verdieping


Bereikbaarheid

Openbaar Vervoer
MFA Safari ligt op loopafstand van station Maarssen. Ook zijn er vanuit de andere kernen uit Stichtse Vecht bussen die naar het station rijden. Voor actuele informatie kijk op www.9292.nl 

Parkeren
Rondom MFA Safari is er voldoende parkeergelegenheid. Er ligt een grote centrale parkeerplaats direct naast het gebouw waar je gratis kunt parkeren. Ook is het mogelijk om in de parkeergarage Bisonshoppingcenter (bij de Albert Heijn) te parkeren. Hier kun je 4 uur gratis parkeren.


Tickets

Bestel hier je gratis ticket(s)


Huisregelement

Om het event in goede banen te leiden hebben we een huisregelement opgesteld. Deze kun je hier lezen.


Wil je graag op de hoogte worden gehouden?

Mis niets van MOmenz! Schrijf je in en ontvang 1 tot 2 keer per maand nieuwsbrief met daarin de agenda en het nieuws van MOmenz.

Aanmelden nieuwsbrief


Heb je vragen neem contact op met:

Leonie de Vries

Tijdelijk afwezig | Wijzer in gezondheid | Adviseur | Positieve Gezondheid


To top