Op 6 en 12 september organiseerde MOmenz een kennisdeler over gezond en betaalbaar eten. We vertellen je graag meer over dit onderwerp en geven je tips om de boodschappen betaalbaar(der) te maken.
Wat is gezond eten?
Voor iedereen is gezond eten anders. Gewoonweg omdat iedereen andere gezondheidsdoelen heeft. De een wil wat kilo’s afvallen, terwijl de ander juist wat zwaarder wil worden en weer een ander moet juist bepaalde etenswaren laten staan omdat de maag of darmen daar niet zo goed op reageren. Zo zijn er nog veel andere gezondheidsdoelen te benoemen.
Er zijn door het Voedingscentrum een aantal uitgangspunten voor gezond eten opgesteld:
(let op, dit zijn gemiddelde hoeveelheden, deze kunnen per persoon afwijken)
Adviezen per dag:
- Minimaal 250 gram groente;
- 2 stuks fruit;
- Volkorenbrood;
- 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten (zilvervliesrijst, volkorenpasta) of 4-5 aardappelen;
- 1 portie vlees/vis/kip/vleesvervanger;
- 2-3 porties magere of halfvolle zuivel ((plantaardige) yoghurt, kwark, melk);
- 25 gram ongezouten noten;
- 40 gram vloeibare olie of boter;
- 1,5-2 liter water/koffie/thee (zonder suiker).
Wil je meer lezen over gezonde keuzes, recepten en/of eetwissels? Neem dan vooral een kijkje op de website van het Voedingscentrum.
Hoe gezond is een product?
Vele merken roepen dat hun product super gezond is, er zitten veel vezels in of is gemaakt zonder toegevoegde suikers .Wil je echt weten of het gezond is? Dan is het altijd goed om de verpakking te bestuderen. Op de achterzijde lees je de ingrediëntenlijst, de calorieën en over de hoeveelheid koolhydraten, vezels, eiwitten en vetten die in het product zitten.
Veel producten zijn voorzien van een Nutri-Score. Nutri-Score is een voedselkeuzelogo. Het geeft producten op basis van hun samenstelling een bepaalde score. De score loopt van A (groen) tot en met E (rood). Als je voor het schap staat kun je bijvoorbeeld zien welke ontbijtgranen of pizza’s volgens Nutri-Score een betere samenstelling hebben. Let op, Nutri-Score vergelijkt productgroepen met elkaar. Dus ontbijtgranen met ontbijtgranen en pizza met pizza. Een B-score op een pizza hoeft dus niet te betekenen dat deze gezonder is dan een C-score maaltijdsalade. Kijk altijd zelf op de achterzijde van de verpakking naar ingrediënten en voedingswaarden.
Gezond eten betaalbaar houden
Misschien wil je gezonder eten en denk je: “Dat is best duur”. Dit hoeft niet zo te zijn, gezond eten kan betaalbaar zijn. Manieren om betaalbaar en gezond te eten variëren heel erg. Lees hieronder een aantal tips:
- Maak een boodschappenlijstje. Koop niet meer dan nodig en maak een boodschappenlijst. Hierdoor voorkom je onnodige boodschappen
- Kies eieren voor je geld. Witte eieren zijn goedkoper dan bruine eieren. Ze zijn in kwaliteit en gezondheid precies hetzelfde alleen de prijs is anders. Soms scheelt het een euro per doosje!
- Kies voor diepvries in plaats van vers. Spinazie, broccoli, bloemkool, erwtjes, bonen en ook fruit zoals besjes, frambozen, aardbeien, mango etc. zijn stukken goedkoper als je ze uit de vriezer koopt. Ze zijn net zo vers of soms nog weleens verser dan de groente in het vers schap
- Check aanbiedingen. Het kan soms wel 50% schelen of je producten in de aanbieding koopt.
- Producten die bijna over de datum gaan. Deze producten krijgen een speciale kortingssticker,
- Vergelijk prijzen en kies evt. voor B of C merken. Kijk eens op de achterzijde zijn de ingrediënten hetzelfde? Zijn de voedingswaarden (vetten, koolhydraten en eiwitten) ongeveer gelijk? Dan kan een B of C merk er ook prima mee door
- Sportieve tip! Ga wandelend of met de fiets, op deze manier kun je minder inkopen en dus koop je minder. Wat goed is voor de portemonnee en je beter bewust maakt over je aankopen.
Wil jij ook aan de slag met je gezondheid en benieuwd naar onze volgende kennisdelers?
Heb je vragen neem contact op met:
Wijzer in gezondheid | Wijzer in Mantelzorgen | Adviseur