Hoe zorgen we voor ouderen in Nederland? En hoe verschilt dat van veel andere landen? Op woensdag 30 mei gingen nieuwkomers op bezoek bij woonzorgcentrum Maria Dommer. De excursie was een samenwerking tussen MOmenz en Maria Dommer en maakte deel uit van het Partcipatieverklaringstraject.
Dit traject is een onderdeel van de Inburgeringscursus, waarbij mensen een inkijk krijgen in manieren om mee te doen in onze Nederlandse samenleving. Daarnaast wordt er stil gestaan bij normen en waarden die we in Nederland belangrijk vinden.
Saliha Skenderovic van Maria Dommer vertelde gepassioneerd over hoe ouderenzorg georganiseerd is, wat er bij komt kijken en hoe belangrijk vrijwilligers zijn bij het organiseren van activiteiten voor de ouderen. Het gesprek dat daarna volgde over toewijding, je weg vinden in Nederland en hoe ouderenzorg verschilt ten opzichte van vele andere landen, maakte diepe indruk op de deelnemers.
Daarna volgde een uitgebreide rondleiding door het woonzorgcentrum, waarbij de nieuwkomers een goed beeld kregen van de dagelijkse praktijk. Voor velen was het veel groter en prettiger dan gedacht. Een deelnemer vertelt; “in mijn land is geen georganiseerde zorg voor ouderen. Het wordt van de kinderen verwacht dat ze voor hun ouders zorgen. Hier zijn veel sociale activiteiten voor ouderen.”
Vervolgens kreeg de groep de gelegenheid om enkelen van de bewoners te ontmoeten op het centrale belevenisplein en een paar van de vele woonkamers van het centrum. De nieuwkomers speelden een spelletje en dronken een kopje koffie met de bewoners.
De inkijk die zij kregen in de ouderenzorg van Maria Dommer en het werk van alle vrijwilligers die zich dagelijks inzetten om het verblijf van de ouderen zo prettig mogelijk te maken, was een bijzondere en leerzame ervaring voor iedereen.