Op 8 oktober 2024 vond er in het Kampje in Loenen een informatieve bijeenkomst plaats over digitale veiligheid. Het onderwerp, dat steeds belangrijker wordt in onze moderne samenleving, wist 11 geïnteresseerden te trekken, die samenkwamen om meer te leren over hoe ze zichzelf online kunnen beschermen. Ook burgemeester Ap Reinders bracht later op de middag nog een bezoek om het initiatief te ondersteunen en het belang van digitale veiligheid in de gemeenschap te benadrukken.
De bijeenkomst was niet alleen informatief, maar ook interactief. De aanwezigen kregen niet alleen waardevolle tips en adviezen van de experts, maar deelden ook persoonlijke ervaringen over digitale oplichting en cybercriminaliteit. Dit maakte de avond nog relevanter, omdat mensen zagen hoe dichtbij dit soort zaken kunnen komen. Veel aanwezigen gaven aan dat ze blij waren met de praktische informatie en dat ze nu beter voorbereid zijn op mogelijke digitale bedreigingen.
Lokale betrokkenheid en interactie
Wat deze bijeenkomst bijzonder maakte, was de actieve betrokkenheid van de deelnemers. Ze gaven voorbeelden van phishing-e-mails die ze hadden ontvangen, vertelden over vreemde telefoontjes en deelden hoe ze bijna in valstrikken waren gelopen. Door deze ervaringsverhalen konden de experts gericht advies geven over hoe zulke situaties het best voorkomen of aangepakt kunnen worden.
Direct toepasbare tips voor digitale veiligheid
Om de kennis die tijdens de bijeenkomst werd gedeeld verder te versterken, volgen hier enkele praktische tips die iedereen direct kan toepassen:
- Gebruik sterke wachtwoorden: Maak gebruik van een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Vermijd voorspelbare wachtwoorden zoals geboortedata of namen van huisdieren. Overweeg een wachtwoordmanager te gebruiken om je wachtwoorden veilig op te slaan.
- Schakel tweefactorauthenticatie in: Dit voegt een extra beveiligingslaag toe aan je online accounts. Zelfs als iemand je wachtwoord weet, heeft diegene ook een tweede vorm van identificatie nodig om in te loggen.
- Wees voorzichtig met e-mailbijlagen en links: Klik niet zomaar op links in e-mails, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende afzenders. Controleer altijd de afzender en gebruik je gezonde verstand.
- Update regelmatig je software: Zorg ervoor dat je besturingssysteem, apps en antivirussoftware altijd up-to-date zijn. Veel updates bevatten belangrijke beveiligingspatches.
- Maak regelmatig back-ups: Bewaar je belangrijke bestanden op een externe schijf of in de cloud. Dit helpt je om je gegevens te herstellen in geval van een cyberaanval of een computercrash.
- Gebruik een firewall: Zorg ervoor dat je computer en netwerk zijn beveiligd met een firewall. Dit helpt om ongewenste toegang te voorkomen.
- Wees voorzichtig met persoonlijke informatie: Deel niet te veel persoonlijke informatie op sociale media of andere openbare platforms. Dit kan misbruik voorkomen.
Is het allemaal wat ingewikkeld of wil je nog meer leren over het gebruik van de computer en internet?
Klik hier voor het aanbod van de bibliotheek