Eind september was het ‘de Week tegen de Eenzaamheid’. MOmenz organiseerde een lezing voor inwoners en professionals om meer kennis en inzichten te geven over eenzaamheid. Nog steeds voelen teveel mensen zich eenzaam. Eén op de twee à drie mensen voelt zich matig eenzaam. 10% van hen voelt zich ernstig eenzaam. Bij hen heeft het dagelijks leven er flink onder te lijden.
Lezing eenzaamheid
26 inwoners kwamen naar de lezing ‘Is kunst hèt medicijn tegen eenzaamheid?’
Voorlichter eenzaamheid Vera Vandervesse deelde haar eigen verhaal, inspireerde met kunst als bron van troost en ontspanning en gaf gedegen kennis over het onderwerp. Er was veel herkenning: ‘hoe maak je vrienden op volwassen leeftijd als je dat als kind nooit hebt geleerd?’
Wij delen graag 3 inzichten met je.
- Eenzaamheid is niet voorbehouden aan een bepaalde leeftijdsgroep of afkomst. Het kan ons allemaal overkomen. Vaak is eenzaamheid gekoppeld aan bepaalde ‘life events’ zoals verhuizing, scheiding, overlijden, maar ook trouwen of kinderen krijgen kan gevoelens van eenzaamheid triggeren. Samen tegen Eenzaamheid Stichtse vecht maakte een filmpje over hoe eenzaamheid er bij iedereen anders uit kan zien.
- Eenzaamheid verandert iemand. Er vinden veranderingen plaats in het brein en in de hormonen, waardoor mensen door een negatiever bril naar de wereld om hen heen kijken.
Zij houden andere mensen liever op een afstandje, waardoor het bijna onmogelijk is om relaties aan te gaan. Door het voortdurend ervaren van stress raakt het brein in de knoop. Hierdoor kan iemand minder goed nadenken en ook minder goed richting geven aan zijn of haar leven. Kunst of creativiteit kan verlichting geven en het gestreste brein weer laten ontspannen. - Langdurige eenzaamheid (langer dan een jaar) maakt ziek. Mensen zijn sociale dieren en gemaakt voor verbinding met anderen. Wanneer er structureel iets ontbreekt in die verbinding met anderen, ondermijnt dit de gezondheid. Langdurige eenzaamheid wordt in verband gebracht met onder andere: slecht slapen, minder goed voor jezelf zorgen – slechte eetgewoontes, hoge bloeddruk met als gevolg meer kans op hart- en vaatziekten, een scala aan onverklaarbare chronische ziekten, etc., etc.
Het goede nieuws: Aan eenzaamheid kun je iets doen!
Het goede nieuws is; aan eenzaamheid kun je wel degelijk iets doen!
Bij MOmenz is op dit moment een groep inwoners aan de slag om hun eenzaamheid te doorbreken. Een tweede groep start binnenkort.
Zij doen mee aan de erkende groepscursus ‘Creatief Leven- doorbreek je eenzaamheid’.
In de cursus wordt aandacht besteed aan creatieve werkvormen, om zo het brein weer tot ontspanning te laten komen. De deelnemers ontdekken door deze werkvormen en andere opdrachten wie ze zijn en wat voor hen belangrijk is. Ze leren keuzes maken die beter bij hen passen en ze leren oude patronen te doorbreken, zodat er weer ruimte komt voor een nieuw en betekenisvol leven met meer balans, eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Verder praten over eenzaamheid of iemand doorverwijzen?
Wil je meer informatie of even sparren? Je mag altijd contact opnemen, wij denken graag mee!
Samen met de inwoner kunnen we kijken naar wat een passende oplossing zou zijn voor de door hen ervaren eenzaamheid. Binnen MOmenz hebben we hier verschillende mogelijkheden voor. Ook zijn er nauwe samenwerkingen met partners uit het sociaal domein, dus een doorverwijzing komt altijd op de goede plek terecht.
Heb je vragen neem contact op met:
Wijzer in gezondheid | Wijzer in Mantelzorgen | Adviseur