Sociale veiligheid is een term die je vaak terug ziet komen in relatie tot grensoverschrijdend gedrag. Sociale veiligheid is het overkoepelende begrip waarmee aandacht gevraagd wordt in organisaties voor deze thema’s.
Sociale veiligheid gaat over de cultuur van een organisatie. Een sociaal veilige en gezonde omgeving is een omgeving waarin iedereen respectvol met elkaar omgaat, zichzelf kan zijn en fouten mag maken. Het betekent integer gedrag stimuleren, ook als er niemand kijkt.
Waarom is dit belangrijk?
MOmenz zet zich in om mensen die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben, verder te brengen. MOmenz wil een organisatie zijn waarin iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt en de mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen. Het is aan ons allen, om een sfeer te creëren waarin dit kan.
MOmenz vindt het daarom belangrijk dat iedereen weet welk gedrag er verwacht wordt. Én dat je weet wat je kunt doen als je gedrag tegenkomt waar jij je niet prettig bij voelt.
Gedragscode
Hoe gaan we dan met elkaar om? MOmenz heeft hiertoe een Gedragscode opgesteld. In dit document staan punten beschreven over hoe we met elkaar om willen gaan. We vragen iedereen de gedragscode door te lezen en zich er aan te houden.
De gedragscode wordt opgenomen in de vrijwilligersovereenkomst en het personeelshandboek, waardoor iedereen die zich in de toekomst inzet bij MOmenz, deze gedragscode onderschrijft. In de gedragscode staat ook opgenomen, wat je kunt doen bij ongewenst gedrag.
Klik hier voor de gedragscode van MOmenz.
Vertrouwenscontactpersoon voor vrijwilligers
Kom je in je vrijwilligerswerk in een situatie waarbij je een niet-pluis-gevoel krijgt? Heb je vermoedens van huiselijk geweld in een situatie waar je bij mensen thuis komt? Of heb je te maken met gedrag waarbij jouw persoonlijke grenzen (of die van een ander) worden overschreden?
Dat kan een ontzettend vervelend gevoel geven. Je kunt altijd terecht bij jouw contactpersoon (coördinator) bij MOmenz. Als je je daar niet prettig bij voelt kun je contact opnemen met de Vertrouwenscontactpersoon.
Vertrouwenscontactpersoon van MOmenz
Voor MOmenz is dit Meriam van Kippersluis. Zij stelt zich voor:
Ik ben Meriam van Kippersluis. Ik ben als vrijwilliger werkzaam bij MOmenz in de rol van Vertrouwenscontactpersoon (vcp). Een Vertrouwenscontactpersoon is er voor alle vrijwilligers van MOmenz.
Als Vertrouwenscontactpersoon wil ik graag naar je luisteren als je aanloopt tegen grensoverschrijdend gedrag dat gedwongen of ongewenst is voor de persoon die het ondergaat, zoals:
- Machtsmisbruik of verbale agressie
- Seksueel ongewenst gedrag
- Pestgedrag
- Je hebt het gevoel dat je door huidskleur, geloof of seksuele voorkeur vervelend benaderd wordt
- Je ervaart bepaald gedrag bij iemand waar je vrijwilligerswerk doet als onprettig
- Je hebt een vermoeden dat een ander in jouw omgeving hier mee te maken heeft
Mocht je hier tegen aan lopen, kun je een beroep op mij doen. We maken een afspraak op neutraal terrein waar jij je verhaal kan doen. Ik ben als Vertrouwenscontactpersoon volledig onpartijdig en probeer samen met jou een passende oplossing te zoeken. Vanzelfsprekend wordt alles vertrouwelijk behandeld, alleen met jouw toestemming kan ik andere partijen erbij betrekken.
Het kan natuurlijk ook zijn, dat het probleem niet is op te lossen of dat dit te groot is. Dan kijk ik samen met jou wie verder kan helpen.
In het dagelijks leven woon ik samen met mijn vriend en ben ik moeder van twee volwassen zonen. Ik heb een eigen praktijk als Rouw- en verliesbegeleider in Breukelen. Hiervoor ben ik werkzaam geweest als ambulant begeleider voor kinderen en jongeren. Al jaren doe ik vrijwilligerswerk in het pedagogisch werkveld. In deze nieuwe functie als Vertrouwenscontactpersoon hoop ik vrijwilligers bij MOmenz verder te helpen en het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan.
Ik ben te bereiken via: m.vankippersluis@momenz.nl
Zie ook:
Vrijwilligersbeleid: Klik hier voor het vrijwilligersbeleid van MOmenz.