Op 11 en 15 mei organiseerde MOmenz samen met ervaringsdeskundige en trainer Dunya Vermaat een kennisdeler over Piekeren. We vertellen je graag meer over dit onderwerp en geven je tips om met piekeren om te gaan.
Alleen mensen kunnen piekeren
Piekeren is eigenlijk iets unieks. Alleen mensen kunnen het. Het is een vermogen om oplossingen te kunnen bedenken voor problemen die op ons pad komen. Eigenlijk heel handig dus! Behalve als het doorslaat. Wanneer we over van alles en nog wat piekeren. Wat mensen van ons vinden, maar ook de ‘had ik maar’ gedachten of het eindeloos vooruit piekeren over moeilijke gesprekken in de toekomst bijvoorbeeld.
Piekeren en positieve gezondheid
Piekeren is een symptoom en niet een oorzaak. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar de redenen waarom we piekeren. Positieve gezondheid helpt daarbij. Door een globale scan te maken van hoe het ervoor staat op verschillende levensgebieden kun je zien waar het niet zo lekker loopt. Een tweede stap is om na te denken over de eerste kleine stap die je zou kunnen nemen om hier iets aan te veranderen. door deze scan te maken, zoom je als het ware even uit en krijg je weer het overzicht. Dit kan zeker helpen om invloed uit te oefenen op je piekeren. Op https://mijnpositievegezondheid.nl/ kun je deze scan doen.
Tips om met piekeren om te gaan
Maar natuurlijk is het ook belangrijk om te weten wat je kunt doen als je er toch in beland. Hieronder een drietal tips:
1: het piekerkwartier
Neem een kwartier de tijd om alles waarover je piekert op te schrijven. Na een kwartier (zet een wekker) stop je. Daarna gooi je het papier of bestand weg om te voorkomen dat je opnieuw gaat piekeren. Je kunt dit elke dag een kwartier doen. Tijdens hele stressvolle periodes kun je het een paar keer per dag een kwartier doen. Begint het piekeren op andere momenten toe te slaan dan zeg je STOP tegen jezelf en stel je deze piekergedachten uit tot het volgende piekerkwartier. Op deze manier begrens je jezelf.
2: Doe een ademhalings- of ontspanningsoefening
Om jezelf te kalmeren kun je luisteren naar een ontspanningsoefening zoals bijv. een bodyscan via Youtube of Spotify. Door het richten van je aandacht op je lichaam, focus je je even op wat anders dan je gedachten. Doe deze oefeningen ook als je niet piekert. Dan train je jezelf al voor de momenten dat je het wel doet.
3: Beweeg een half uur
Wanneer je piekert, maakt je lichaam het stresshormoon . Een teveel aan dit stresshormoon heeft negatieve gevolgen voor je lichaam, waaronder slapeloosheid en chronische vermoeidheid. Help je lichaam daarom om deze stresshormonen weer af te breken door ongeveer een half uur matig intensief (als het lukt) te bewegen. Dit kan tijdens een wandeling, maar elke andere vorm van bewegen volstaat ook. Zelfs de afwas doen, kan een manier zijn.
Piekeren en slaap
Heeft jouw piekeren ook invloed op jouw slaap? Lees in dit artikel meer over slaap en krijg tips voor een betere nachtrust.
Wil jij aan de slag met jouw piekergedachtes?
Of wil jij meer weten neem dan contact op met Leonie voor meer infromatie.
Wijzer in gezondheid | Wijzer in Mantelzorgen | Adviseur