laatst bijgewerkt op 05-08-2024
Hoeveel 65-plussers zie jij dagelijks?
Wist je dat 1 op de 3 ouderen boven de 65 jaar minstens 1 keer per jaar valt? Daarvan belandt ±10% op de spoedeisende hulp. Een val heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.
In de gemeente Stichtse Vecht willen wij voorkomen dat ouderen vallen. Jij kan hierbij helpen! Hoe? Lees snel verder.
We willen proactief elke inwoner van 65 jaar en ouder stimuleren om te werken aan hun balans. Daarvoor bieden we passend aanbod aan, passend bij het niveau van de inwoner. Hiervoor werkt de gemeente nauw samen met MOmenz, Vechtverband, Zorg op één lijn Maarssen, Zorg in Maarssenbroek en GGD regio Utrecht. MOmenz coördineert het aanbod, bij contactpersoon Esther Versteeg kan je terecht voor al je vragen.
Wat kan jij doen?
- Breng balans en evenwicht ter sprake als je in gesprek bent met een inwoner van 65 jaar en ouder; wijs hen op het belang om hier actief aan te blijven werken.
- Wijs de inwoner op de informatiebijeenkomst waar we meer vertellen over hoe je in balans kan blijven. De oudere kan zichzelf direct online aanmelden of jij als hulpverlener kan dit voor de oudere doen.
Tijdens deze bijeenkomst kijken we ook met hen welke cursus het meest geschikt is voor hem/haar. Op deze webpagina staat altijd de eerstvolgende informatiebijeenkomst en cursusaanbod. We bieden deze drie keer per jaar aan. - Geef de algemene folder over valpreventie, flyers over aankomend aanbod, en filmpjes voor wachtkamerschermen een prominente plek in je spreekkamer of wachtruimte.
Iedereen van 65 jaar en ouder kan je verwijzen naar de webpagina van MOmenz. Geef de informatiekaart mee aan je patiënt/cliënt voor meer informatie. Wil je meer materiaal? Laat dit weten aan Esther Versteeg.
- Informatiekaart valrisico – voor iedereen die het gesprek aangaat over valpreventie (download pdf)
Verwijsinstructie voor eerstelijnszorgverleners
Ben je eerstelijns zorgverlener? Dan maak je de inschatting of jouw patiënt in de eerstelijnszorg behandeld moet worden voor zijn of haar valrisico. Daarom is met en voor zorgverleners een verwijsinstructie opgesteld om in te schatten of iemand een laag, matig of hoog valrisico heeft. In deze verwijsinstructie staan de vragen en risicofactoren om met jouw deskundigheid te bepalen wat de juiste zorg of hulp is.
We komen ook graag langs jouw praktijk om deze instructie toe te lichten tijdens een koffie- of lunchpauze. Neem contact op met Esther Versteeg of je wijkcoördinator als je hiervan gebruik wilt maken.
- (NIEUW) verwijsinstructie valanalyse – voor zorgverleners, huisartsen (download pdf)
- valanalyse informatiefolder – voor zorgverleners, huisartsen (download pdf).
- Informatiekaart valrisico – voor iedereen die het gesprek aangaat over valpreventie (download pdf)