Soms kan het zijn dat er geen inzicht is in een sociaal netwerk of zelfs dat deze ontbreekt. “Natuurlijk, een netwerkcoach!” gaat hier op in! MOmenz is hier nu wijzer in en kan nu ook trainingen geven aan vrijwilligers.
Natuurlijk, een netwerkcoach
Het Team van MOmenz heeft de training, train-de-trainer “Natuurlijk, een netwerkcoach!” gevolgd. In deze training is aan bod gekomen wat de beste manier van coaching is voor mensen die te maken hebben met vereenzaming of problemen ondervinden in een isolement. Met deze training wordt gekeken naar een nieuwe methodiek om doelgroepen en mensen met deze problemen te ondersteunen. Met de train de trainer die MOmenz heeft gevolgd kunnen zij nu vrijwilligers de tools aanreiken in het netwerkcoaching. Voor MOmenz is dit dus de perfecte mogelijkheid om hun vrijwilligers wijzer te maken in de omgangsvorm rondom netwerkcoaching.
Tijdens het coachingstraject doorloopt de coach samen met de deelnemer 10 stappen
- Kennismaking en perspectief
- Netwerk in beeld
- De waarde van het netwerk
- Het sociale verkeersplein
- Het rondje positief
- Team-up meedenkers zoeken en inschakelen
- Kiezen voor een top 3
- Een persoonlijk actieplan
- Een plan uitvoeren
- Leren en ervaringen
Hoe sluit dit aan op onze methode?
Als we terugkijken naar het artikel “Omgedraaid puzzelen aan de keukentafel”, sluit de kennis en de methodiek van de training goed aan op de focus om mensen meer aansluiting te geven in de maatschappij. Zij kunnen op deze manier meer inzicht in hun netwerk krijgen wat kan helpen in de hulpvraag. De training sluit goed aan op het 2e puzzelstuk: “Hulp uit het sociale netwerk”. De methode van de training brengt in beeld hoe het netwerk van iemand met een hulpvraag kan bijdragen. Belangrijk en in lijn met de visie van MOmenz is dat de regie bij de hulpvrager in handen blijft.
Enthousiasme
Ook is MOmenz enthousiast om de nieuwe methodiek toe passen bij de verschillende doelgroepen. De training maakt duidelijk dat vereenzaming en sociaal isolement (mede) oorzaak kunnen zijn van verschillende psychische, welzijns-en integratie problemen. Dit betekent dat elke situatie een andere invalshoek heeft. Voor alle wijzers binnen MOmenz heeft dit onderwerp relevantie en iedereen is druk bezig om te kijken hoe zij de methodiek het beste kunnen toepassen!
Positieve blik op de toekomst!
Dat de training nuttig is, dat is duidelijk. Zo vond Marloes Kollaard van Wijzer in Nederland dat er voor vrijwilligers nu een nog betere en structurelere vorm gebruikt kan worden om op deze manier het sociale netwerk van iemand beter te ontdekken. De professionals van MOmenz hebben hierdoor een positieve blik op de toekomst!