Op Zaterdag 30 September was het vrijwilligersevent in het Open Hof in Maarssen. Hier hebben vrijwilligers meegedaan aan Workshops vanuit verschillende thema’s. Zo ook taakpuzzelen. Waarbij wordt gekeken naar de 4 puzzelstukken voor een goed coaching traject.
Taakpuzzelen een grote meerwaarde.
Voor MOmenz en vrijwilligers heeft de taakpuzzel een grote meerwaarde. In een maatschappij waar het moeilijker word ondersteuning en hulp uit de zorg te kunnen krijgen is een grote verandering in ons denkproces nodig, Omdenken noemen we dat. De taakpuzzel helpt dan met het aanbieden van mogelijkheden
Wat is taakpuzzelen?
Zoals ook te lezen is bij het artikel: “Omgedraaid puzzelen aan de keukentafel” werkt het proces van taakpuzzelen met 4 puzzelstukken.
- Zelf doen en empowerment.
- Hulp uit het sociale netwerk.
- Externe, voorliggende ondersteuning en hulp.
- Voorbehouden en risicovolle handelingen.
1. Zelf doen en empowerment.
In het eerste puzzelstuk betekent dit dat er gekeken word naar hoe mensen aangezet kunnen worden om zelf tot een oplossing te komen. In de taakpuzzel is dit het eerste stuk die wij leggen. Want als mensen teveel regie verliezen zien we al snel dat mensen te afhankelijk worden. Dit is niet goed voor het ontwikkelproces van de mens.
2. Hulp uit het sociale netwerk.
In de tweede puzzelstuk van de taakpuzzel wordt het belangrijk te kijken naar het netwerk van iemand. Want soms als we iets zelf niet kunnen is het handig als we iets kunnen vragen aan mensen die we kennen. Denk aan de buren, een zoon of dochter of een goede vriend of vriendin. Misschien kunnen zij iets voor een ander doen waardoor die gene weer verder geholpen kan zijn.
3. Externe, voorliggende ondersteuning en hulp.
Als derde puzzelstuk komt de hulp van buiten het sociale netwerk. Denk aan coaches en trainers die informatie kunnen verschaffen of mee kunnen helpen. Ook digitale hulpmiddelen spelen hier een rol. Zo kan een applicatie ondersteuning bieden bij het aanleveren van goede informatie en tips en kan een stofzuigrobot helpen in het huishouden. Dit soort kleine dingen kunnen perfecte mogelijkheden zijn om iemand te helpen. Het brengt daarmee ook meteen mogelijkheden tot digitale innovaties.
4. Voorbehouden en risicovolle handelingen.
Bij het laatste puzzelstuk van de takenpuzzel komen we uit op professionele zorg en dienstverlening, hierbij is duidelijk dat de 3 genoemde puzzelstukken uit de takenpuzzel niet afdoende zijn geweest om de juiste ondersteuning te bieden, het kan ook zijn dat de problemen van iemand zo groot zijn dat professionele hulp echt nodig is.
Structurele methode
De taakpuzzel laat een structurele manier zien hoe iemand zoveel mogelijk zichzelf of een naaste kan helpen zonder al teveel regie weg te nemen. Het laat zien hoe een vrijwilliger op een coachende wijze ondersteuning kan bieden op een manier die het beste aansluit bij de werk en denkwijze van MOmenz.
Wil je meer weten?
Wijzer in eigen huis | Adviseur | Thuisadministratie | Welzijn op recept
Wijzer in eigen huis | Adviseur | Informatief huisbezoek | Welzijn op recept
Wijzer in mantelzorgen | Wijzer in gezondheid | Adviseur | Welzijn op recept